Startup finanszírozás: itt a program, amire vártál
  • 2017. április 06. 18:14
  • szerző:
  • kategória: Blog

Startup finanszírozás: itt a program, amire vártál

Hiventures: innovatív, új startup ötletekbe fektetnek 9 millió forintot 9 százalékos tulajdonrészért cserébe.

Eddig ott tartottunk, hogy ha volt egy szerinted zseniális, egyedi, innovatív ötleted, akkor miután több körben is megbizonyosodtál annak valóan zseniális, egyedi és innovatív voltáról (kiváló kockázati tőkés szlengben: validáltad azt), és elkészítettél egy első üzleti tervet is, akkor elkezdhetted körbejárni a hazai startup szcéna nem túl bőséges inkubációs kínálatát. (Azokat a kockázati tőke cégeket hívják így, akik kifejezetten kezdeti – akár még meg sem alapított – startupokba, másként ötletekbe fektetnek, ami nem csak pénzt, hanem jó esetben a szükséges, ám az ötletgazdáknál hiányzó szaktudást is jelent.)

Mostantól egy új – és az eddigiekhez képest gigászinak tűnő – program indult el: az állami Hiventures inkubációs programja (leánykori nevén: Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon Kockázati Tőke – GINOP-8.1.3/A-16), mely a következő egy-két évben mintegy 800 társaságba kíván befektetni.

A program alapvetően induló, innovatív vállalkozásokat finanszíroz (azaz nem kell már megalapított cég hozzá), és 9 százalékos részesedésért cserébe 9 millió forintot ad tőkeemelés formájában (tehát kicsit slamposan fogalmazva 100 millióra értékeli az ötletedet). Ha mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos ötleted lenne, akkor fontos tudnod, hogy arra nem adhatnak pénzt, és bár emellett nincsenek igazán iparági megkötések, preferált iparágak azért vannak.

Ezeket az ún. S3 stratégia (angol megfelelője: Smart Specialisation Strategy, azaz magyarul Intelligens Szakosodási Stratégia) jelölte ki, és nagyjából az egészségügy, jármű- és gépipari technológiák, tiszta és megújuló energia, környezetvédelmi technológiák, egészséges helyi élelmiszerek, agrár innováció. az info- kommunikáció és a vállalkozói kompetencia-, területfejlesztés területeit jelentik, ha átrágnád magad a teljes stratégián, akkor letöltheted innen.

Nekünk, 45-ösöknek nagyon jó hír, hogy végre nem csak a húszévesek vállalkozási ötleteit szeretné támogatni valaki: itt a feltételek között nem találtunk korra vonatkozó megkötést. A részvételhez tőletek, mint alapítóktól elvárt minimális tőkeerő 300 ezer forint, a tőkeemelést követően pedig a 9 millióból elkezdhetitek a projekt megvalósítását. A döntési folyamat a Hiventures ígérete szerint maximum 3 hónapot vesz igénybe. Ha további részletek is érdekelnek, irány a program GYIK oldala.

A programra jelentkezni csak online felületen lehet (mondjuk egy egyben letölthető jelentkezési lapot igazán összeszerkeszthettek és kirakhattak volna, hogy a jelentkezés megírásához ne kelljen az online felületről egyenként összevadászni a kérdéseket).

A jelentkezéshez amúgy egy nem túl komplikált, valóban az ötlet különféle alapvető üzleti aspektusait – piac, piacméret, versenytársak, várható nyereség, várható alvállalkozók stb. – kell leírnod, azaz azért mielőtt nekiugranál a gépnek, nem árt, ha egy egyszerűbb üzleti tervet azért összeraksz a nagy ötletről. Láthatóan kiemelt fontosságot tulajdonítanak az alapító(k), – a majdani vezető(k) – személyének: egyének helyett sokkal inkább csapatok jelentkezését preferálják, és tőlük jelentős elkötelezettséget várnak el.

Mi, itt a 45+-ban, a program elmúlt egy évében több üzleti ötlet megszületésének, és első vizsgálatának voltunk tanúi: volt ami nekünk, a program alapítóinak kevésbé tetszett, és volt amibe mi is beleszerettünk a csoporttal egyetemben. Most, velük együtt mi is azon gondolkozunk, hogy belevágjunk-e ebbe. Még nem döntöttük el, de ígérjük, ha valamelyik projekttel jelentkezünk a programra, akkor arról beszámolunk majd itt is.

Kép: Hiventures