Mit vár el a Hiventures?
  • 2017. április 11. 17:49
  • szerző:
  • kategória: Blog

Mit vár el a Hiventures?

 

Nyilván egy jó üzleti ötletet, 300 ezer forint készpénzt, de ezen túl elsősorban: elköteleződést.

Mindent a kedves Olvasóért: elmentünk a Hiventures inkubációs alapjának múlt hét végi budapesti fejtágítójára, hogy első kézből kapjunk további információkat az eddigi legnagyobb hazai inkubációs programról.

Szép volt, jó volt, és érdekes volt, hogy a közönségtől feltett kérdések és megjegyzések többsége a programnak azzal a feltételével foglalkozott, melyet a weben elérhető „GYIK”-ben a Hiventures úgy fogalmazott meg, hogy:

„Mivel a Hiventures a csapatot és ötletet 100 millió Forintra értékeli, ezért a kulcsemberektől (alapítóktól) elvárjuk a teljes elköteleződést a projekt iránt a projekt teljes időtartamára.”

A Hiventures alapvetően láthatóan azt szeretné, ha a projekt szempontjából meghatározó alapítók főállásban e tevékenységgel foglalkoznának – és rögtön tegyük is mellé: érthető módon. Egy harmadik „másodállás”-ként indított startup valóban esélytelen a sikerre, az alapító(k)nak valóban e cég kell, hogy legyen a munkája, élete és szenvedélye.

Más kérdés, hogy a 9 milliós hozzájárulást tekintve szinte lehetetlen, hogy egy több szereplős alapítói gárda minden tagja főállásként helyezkedjen el a cégnél az inkubációs folyamat 6-10 hónapos időszakára. Ezt azt eredményezné, hogy a teljes inkubációs befektetés gyakorlatilag az alapítók bérére megy el, márpedig a fórumon is kiderült, hogy ugyan van lehetőség munkaviszony keretében fizetést felvenni, de azért nem túl nagyot: a befektetési összeget elsősorban a termék kifejlesztésére kell fordítani. (Sőt: mint elmondták, szimpatikusak azok a projektek, ahol az alapítók nem vesznek fel bért a cégtől – és ez is érthető álláspont.)

Annak persze, hogy végeredményben pontosan mit is jelent ez a kifejezés: „teljes elköteleződés”, nyílván sokféle olvasata lehetséges, szinte minden projekt (alapítói kör, szükséges alap kompetenciák) esetében más és más. Jó eséllyel ez is az egyik olyan kérdés lesz, amit az első rostán átjutó ötletek esetében egyedileg kell majd végigtárgyalni.

Kép: Flickr