Meddig élhet az ember?
  • 2015. december 06. 18:15
  • szerző:
  • kategória: Blog

Meddig élhet az ember?

Az egészséges öregkorral kapcsolatos orvosi kutatások – és egy konkrét gyógyszer tesztelhetősége – volt a témája a National Geographic Channel „Áttörés a jövőbe” dokumentumfilm sorozat ma vetített részének. 12-én ismétlik, de ITT online most is elérhető, a rész címe amúgy: „Meddig élhet az ember?”

A filmben szereplő tudósok, kutatók ötlete valami olyasmi, hogy nem az öregkorral járó egyedi betegségek gyógyítására kellene helyezni a fő hangsúlyt, hanem e helyett magát az öregedést kellene késleltetni, mivel ez önmagában csökkenti e betegségek kialakulásának valószínűségét. Teljes hozzánemértőként persze fogalmam sincs arról, hogy ez tényleg olyan eredeti gondolat és potenciálisan lehetséges út-e, ha valaki hozzáértőként olvasná ezt, és veszi a fáradtságot, hogy hátteret írjon hozzá, örömmel vesszük. Az viszont biztos, hogy sok más már jól látható trend és tudományos irány mellett ezek a kutatások is teljesen más elérhető öregkort vetítenek előre (ahogy a filmben is elhangzik: borzalmasan gyors fejlődés zajlik az öregedés tudományban), mint ami akár szüleink számára adott volt. Aktív, értelmes munkával (is) eltölthető hosszú és egészséges éveket, bőven a mai nyugdíjkorhatár felett is, ami nyilvánvalóan megváltoztatja a késő negyvenes – kora ötvenesek jövőképét, karrier és munka felfogását is.

A film érdekes, elég érzelmes, és persze reményt keltő – inkább játék, semmint dokumentumfilm hangulatú, ami érthető is, mivel rendezője Ron Howard, aki egy halom játékfilmet (pl.: A csodálatos elme, Az Apollo 13) is csinált. Bőven megér 40 percet.

(fotó: Flickr)