Miből élsz majd nyugdíj helyett? (3.)
  • 2016. október 21. 10:59
  • szerző:
  • kategória: Blog

Miből élsz majd nyugdíj helyett? (3.)

2030-ig a nyugdíjrendszer bevételei fedezik a kiadásokat, így a nyugdíjkassza egyensúlyban lesz – tartalmazza egy friss jegybanki elemzés. Utána azonban – ha nem változik semmi – ismét hiányt termel már a magyar nyugdíjrendszer.

Többször írtunk már itt a blogon a jelenlegi negyven-ötvenes generáció várható nyugdíj kilátásairól, és legyünk őszinték: általában nem voltunk túl optimisták.

Most hosszú, és adatokkal teljes cikket szentelt a témának az Index is, mely kiválóan mutatja be, hogy a magán-nyugdíjpénztárak 2011-es beszántása rövidtávon hogyan stabilizálta a nyugdíjkasszát, hosszú távon ugyanakkor – a növekvő állami fizetési kötelezettség miatt – milyen kérdéseket vet ez fel.

Az MNB által publikált elemzésre reflektáló cikk szerint úgy 15-20 év múlva borul meg a nyugdíjkassza egyensúlya: innentől folyamatosan növekszik a hiány, ami végeredményben a rendszer fenntarthatatlanságát jelenti. Ráadásul van két olyan szempont is, melyek szerint még ez is elég optimista forgatókönyvek látszik. A nagyobbik baj, hogy a modell láthatóan nem számol az elvándorlással, pedig ez ma épp az amúgy járulékot fizető fiatalok körében tömeges. Ezen túlmenően e modellben egyértelmű feltételezés, hogy a nyugdíjkorhatár kitolása miatt tovább fizetnek járulékot az emberek, ami az alacsony jövedelmű stabil pályán mozgó munkavállalókra igaz, mindenkire azonban bizonyosan nem.

Összességében, ahogy a cikk is fogalmaz: „A probléma látszólag távoli és elvont, ami minket nem érint. Pedig nagyon is: az ostor a mai 30-as 40-es korosztályon csattanhat, akik az addig megszokott fizetésükhöz képest vagy nagyon alacsony kezdő nyugdíjat kapnak (ez ma még 65 százalék), és/vagy nagyon későn, akár 70-75 éves korukra érhetik csak el az emelkedő korhatárt, így nagyon rövid lesz nekik életük utolsó időszaka.”

Ezt számszerűsítette az NN Biztosító elemzésére hivatkozva egy korábbi cikkében a Napi.hu: eszerint 2050-ben, mikor egy mai kora harmincas nyugdíjba vonul, a jelenlegi induló átlagnyugdíjnak mindössze 79 százalékát, a ma húszévesek 2060-ban pedig csupán 75 százalékát kapják majd.

Szóval, ha sok másért igen, de a nyugdíjkilátásaikért nem kell irigyelnünk a fiatalokat, de persze gyorsan tegyük hozzá: ahogy a mai húszasok – harmincasok, úgy a mai negyvenes-ötvenes generáció nagy része sem fog tudni megélni önmagában az állami nyugdíjból, saját nyugdíjcélú vagy egyéb megtakarítások, vagy folyamatos jövedelem nélkül.

 

Kép forrása: Flickr