Szeniorok vállalkozóvá válásának támogatása – országos program
  • 2015. december 13. 18:44
  • szerző:
  • kategória: Blog

Szeniorok vállalkozóvá válásának támogatása – országos program

A program célja: új egyéni vagy mikro-vállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező szeniorok felkészítése saját vállalkozásuk indítására.  Ennek érdekében a program segítséget nyújt üzleti tervük kialakításához ismeret és készségfejlesztéssel, valamint pénzügyi támogatással a jóváhagyott üzleti terv alapján indított vállalkozás induló költségeihez.

Ki vehet részt a programban?
– A programban 45-65 év közötti fiatalok vehetnek részt.
– A programba más vállalkozásban többségi üzletrésztulajdonnal (50% feletti) nem rendelkező szeniorok jelentkezhetnek.
– A jelentkező szeniorok közül azok kerülnek kiválasztásra, akik vállalkozás indításához
megalapozott ötlettel, reális elképzeléssel, vállalkozói attitűddel rendelkeznek.

Mit nyújt a program?
A teljes program két komponens keretében valósul meg.
A programba kerülő szeniorok az első (A) komponens keretében nyújtott képzési programok teljesítésével kapják meg a vállalkozásindításhoz szükséges kompetenciákat, segítséget kapnak üzleti tervük összeállításához. A második (B) komponens keretében az elfogadott üzleti tervvel rendelkező, az első komponensben nyújtott képzési programokat eredményesen elvégző, vállalkozásukat megalapító szeniorok legfeljebb 3 millió Ft összegű, vissza nem térítendő támogatásban részesülnek az üzleti tervben rögzített költségeik támogatása céljából, 10% önrész mellett.

Ugye milyen jól hangzik? Kár, hogy nem igaz.
Illetve a valóságban maga a kiírás igaz, csak nem szenioroknak szól, hanem 25 év alatti fiataloknak. És ezzel két baj van. Egyrészt bármilyen makrogazdasági szempontból is elég nehezen értelmezhető, hogy miért érne többet egy 25 év alatti kezdő vállalkozó, mint egy 45+ -os.

A világon semmi sem bizonyítja, hogy a fiatalok jobban teljesítenének: a blogunkon már megénekelt Schirrmacher könyv írja hogy „azok a kutatók, akik az elmúlt években és évtizedekben azt vizsgálták, hogy az öregedő emberek vajon rosszabbul, kevésbé koncentráltan és hatékonyan, vagy megbízhatatlanabbul dolgoznak-e, szinte soha nem találtak olyasmit, ami ezt a megállapítást alátámasztotta volna…”. Szintén idéztük már blogunkon azt az Opten kutatást, ami a sikeres vállalkozók életkorát elemezte, és e szerint a sikeres vállalkozások alapítói sokkal inkább negyvenesek, semmint 20 évesek. A vállalkozások tekintetében tehát igazán nem nagyon tudunk semmi olyan szempontot, ami ezt a generációs megkülönböztetést alátámasztaná. Másrészt pedig, őszintén szólva, akkor sem lennénk igazán boldogok, ha nem lenne benne ez a generációs kizárás.

Igazából borzalmas hülyeség a program (B) része, amikor 3 millió forintokat osztanak ki majd’ ezer fiatalnak, hogy vállalkozzon. Ha van még elcseszett ötlet, hogy hogyan kellene a fiatalok (vagy bárki más) vállalkozóvá válását ösztönözni: akkor ez az. Nyílván komplikáltabb lenne az összes bürokratikus hülyeség lebontásával, a kezdő vállalkozások adó- és járulékterheinek csökkentésével, általában a magyar társadalom önfoglalkoztatással szembeni előítéleteinek mérséklésével foglalkozni, ehelyett egyszerűbb azt mondani, hogy „adjunk nekik egy kis képzést, aztán adjunk 3 milliót, lássuk, mire jutnak vele”.

Mindegy, ez van. Tanácsunk: ha szükséged van legfeljebb 2,7 millió forintra, van 25 év alatti (diplomás gyerek esetén 30) állástalan gyermeked, egy jó vállalkozási ötleted, és ráérsz kidolgozni azt a gyermeked helyett, akkor irány a weboldal.
(kép: Flickr)