Olvasnivaló a hétvégére
  • 2016. szeptember 25. 08:59
  • szerző:
  • kategória: Blog

Olvasnivaló a hétvégére

Itt a hétvége, ha már voltál kirándulni, rendet raktál a garázsban, és túl vagy a vasárnapi ebéden is, akkor jöjjön egy kis olvasnivaló: pár olyan cikk az elmúlt napokból, ami valahol kapcsolódik a 45+-hoz, és amelyekre ezért, vagy azért, de felkaptuk a fejünket.

  Hosszú cikket szentel a Portfólió a negyedik ipari forradalomnak, és ezen belül az „ipar 4.0” fogalmának: hol tart ebben a folyamatban a világ, és hol Magyarország. Ha már most attól aggódsz, hogy a robotok elveszik majd a munkádat, akkor ez a cikk, csak alátámasztja majd félelmeidet.

Szintén a jövő gazdasági folyamatairól szól az Index összeállítása, mely a következő évtizedek globális növekedési esélyeiről szól. Acikk végkövetkeztetése: „egyre inkább jellemző az elöregedő fejlett országokban, például Japánban, hogy a nyugdíjkorhatár, mint olyan megszűnik, azaz egyre többen lesznek kénytelenek majd bőven 65 éven túl is dolgozni”.

A gazdasági kivándorlókat elemző „Magyarok külföldön” című KSH tanulmányt ismerteti a Magyar Nemzet. Nem meglepő módon„az iskolázott fiatalok, azon belül a munkaerő-piaci szempontból legfontosabb szakmunkások és a diplomások hagyják el az országot”, ami azért nem nevezhető megnyugtatónak.

És végül, egy régebbi írás a HR portálról, ami csak most került a szemünk elé: egy jó cikk az ötvenes álláskeresőket sújtó koralapú diszkriminációról. Mélységesen egyetértünk azzal, hogy „talán egy pillanatra érdemes lenne az általánosítás szemüvegét félretenni és rájönni, hogy a mai 50-esek, már nem a régi öregek”.

(Kép: Fortepan)