40 ezer euró – vállalkozásalapításra
  • 2016. szeptember 14. 11:07
  • szerző:
  • kategória: Blog

40 ezer euró – vállalkozásalapításra

 

Egészen sajátos felhívás jelent meg a napokban: 40.000 eurós, vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni vállalkozás megalapításához – és ráadásul ez most nem csak fiataloknak, hanem eddig nem vállalkozó szenioroknak is nyitva áll.

A VP6-6.2.1-16 kódjelű, „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikro-vállalkozás indítása.” című pályázati felhívás – mint címéből is sejthető – két alprojektet különböztet meg. Az első célterület a már működő, legalább egy teljes lezárt üzleti évvel rendelkező mezőgazdasági mikro-vállalkozások tevékenységének nem mezőgazdasági jellegű kibővítését célozza. A pályázat másik része új, szintén nem mezőgazdasági tevékenységet célzó vállalkozások indítását támogatja.

A kisördög most is a részletekben van, mivel a pályázati kiírás számos feltételt támaszt a pályázóval, és a pályázat keretében megalapítandó vállalkozással szemben. A legfontosabb, hogy a vállalkozásnak vidéki térségben – értsd: 10 ezer főnél kisebb településen – kell majd működnie, és alapvetően valamilyen helyi szükséglet kielégítését illik céloznia. Új vállalkozás indítása esetén a pályázónak életvitelszerűen az adott településen kell laknia (ezt nem kötelező lakcímkártyával igazolni, elegendő a helyi önkormányzat igazolása is), és nem lehetett korábban semmilyen vállalkozása sem.

A támogatási kérelem gyakorlatilag egy részletesen kidolgozott üzleti és pénzügyi terv – a pályázat támogatásáról ennek alapján dönt a kiíró. A döntés szempontjai között megtalálhatóak az üzleti terv minőségére, és a megvalósítás helyszínére vonatkozó szempontok is. Pozitív döntés esetén a 40 ezer támogatási összeg két részletben hívható le: először a teljes összeg háromnegyede, majd a projekt 3. és 4. éve között – a vállalt üzleti terv, és foglalkoztatási vállalások teljesítésével – a további 25%-a. További csoda, hogy a támogatás általányként viselkedik: azaz az üzleti cél elérését és a vállalások teljesítését kell igazolni, így nem szükséges a számlák bemutatása sem.

A pályázatok beadására október 24-től 2018. október 23-ig nyílik lehetőség, a kérelmeket négy körben bírálják el, az első értékelési határnap (azaz amikor az addig bekerült pályázatokról döntenek) 2016. november 24.

A pályázati felhívás innen tölthető le.

 

Kép forrása: Flickr