Taki bácsi új szakmát választ
  • 2016. március 22. 11:01
  • szerző:
  • kategória: Blog

Taki bácsi új szakmát választ

Egy-két évtized alatt új iparágak és szakmák jelennek meg, miközben eltűnnek szinte állandónak és öröknek hitt állások.

A következő évtizedek munkaerőpiacának várható változásairól közölt érdekfeszítő cikket, a World Economic Forum kutatása nyomán az Index. A világban zajló társadalmi technikai változások nyomán várható trendekről olvassátok el magát a cikket, itt most csak arra szeretnénk rávilágítani, hogy bármennyire is szeretnénk, ezt bizony, mi 45 felettiek sem fogjuk megúszni.

Bizakodhatunk benne, hogy még jó sokáig kitart az állásunk, talán kihúzhatjuk vele a nyugdíjig is, de igazán erre semmilyen garancia sincs. Sőt, ma minden arra mutat, hogy számos, ma nagyon stabilnak tűnő tevékenységben és iparágban fog jelentősen csökkenni a foglalkoztatottak száma: nyilván minden olyan helyen, ahol a robotizálás gyors eredményeket hozhat (pl.: összeszerelő üzemek, vagy raktározás), de egyértelműen ide, a „veszélyeztetett fajok” közé tartoznak az irodai adminisztratív dolgozók, logisztikai munkatársak, vagy éppen a hivatásos teherautó vagy taxi vezetők is. (Mindehhez tényleg csak kis színesként két hír az autós portálok elmúlt hét terméséből: Új-Zélandon elkezdik tesztelni a pizza kihordó robotot, az Uber meg állítólag 100 ezer önvezető Mercedes megrendelésére készül.)

Ez a technológiai – és társadalmi – fejlődés által kikényszerített változás természetesen nem példa nélkül álló a történelemben. Az 1700-as évek végén a föld akkori fejlett országaiban az akkori „foglalkoztatottak” csaknem kivétel nélkül a mezőgazdaságban dolgoztak: mára részarányuk minimálisra csökkent. A XIX.-XX. században sokáig nőtt az iparban dolgozók aránya, mára egyértelműen és drasztikusan csökken. Az egész huszadik században a szolgáltatási szektor szerepe nőtt, de itt is látszanak már a területek, melyekről jó eséllyel kiszorulnak majd az emberek.

Ami egyértelmű újdonság az a változás tempója. Nincsenek évszázadok, vagy akár csak évtizedek arra, hogy alkalmazkodjunk mindehhez. Egy-két évtized alatt új iparágak és szakmák jelennek meg (az Index példáját elcsenve: tegye fel a kezét, aki 20 évvel ezelőtt arra tippelt, hogy a kereső optimalizáció fontos szakma lesz), miközben eltűnnek szinte állandónak és öröknek hitt állások.

Taki bácsi ma még épp lehetne taxisofőr és nyilván az Ubert szidná a gazdagréti lépcsőház előtt, Lenke néni pedig a kisbolt pultjának dőlve a nagy láncok által bevezetett önkiszolgáló kasszákról beszélne kicsit rosszallóan és hitetlenkedve. A 2026-os remake szerzőinek azonban már új szakmákat kell találni nekik.