Közszolgálatból a versenyszférába (2. rész)
  • 2016. január 31. 16:57
  • szerző:
  • kategória: Blog

Közszolgálatból a versenyszférába (2. rész)

Ahogy sorjáznak a hírek a közszférában tervezett leépítésekkel és átszervezésekkel kapcsolatban, úgy nő a várható érintettek száma. A kezdeti, 50 ezer embert és 73 intézményt érintő átszervezési lista után most már akár 100-150 ezer fővel csökkenő államigazgatási létszámról beszél a kormány, hozzátéve persze, hogy semmi sem végleges (még a 73 korábban megnevezett intézmény listája sem).

Az azért biztosra vehető, hogy valami – valóban sok embert érintő, és sajnos sokaknak bizonyosan komoly, nehezen feldolgozható nehézségeket okozó – dolog történni fog, és – bár ez most nyílván nem lesz túl népszerű – igazából látva az elképesztően kaotikus, átláthatatlan, és megállíthatatlanul burjánzó magyar államigazgatást: makroszinten ez önmagában nem is nagy baj.

100 ezer ember elbocsátása a közszférából akkor is hatalmas hullámokat kelt majd, ha ezek közül számosan kvázipiaci kvázikft.-nél csinálják majd ugyanazt a munkát, amit eddig állami alkalmazottként tettek, vagy ha ebből több tízezer ember nyugdíjba távozik, és így nem a munkaerő-piaci kínálatot növeli majd.

Az elbocsátandók közül nyílván számosan rendelkeznek valóban versenyképes, a versenyszféra cégeinél is jól kamatoztatható tudással, de a mai magyar munkaerő-piaci valóságban számukra sem egyértelmű, hogy gyorsan találnának megfelelő állást maguknak, jó eséllyel közülük is számosan kénytelenek lesznek megbarátkozni egy saját vállalkozás alapításának gondolatával.

Dávid Ferenc, a VOSZ elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában úgy fogalmazott, hogy ezekben az intézményekben olyan – közgazdász, jogász, műszaki – végzettségű emberek dolgoznak, akik megtalálhatják a helyüket a munkaerőpiacon, ugyanakkor nem csak munkaviszonyban kell gondolkodni, hiszen ezek az emberek vállalkozóként is megjelenhetnek az üzleti szférában. Ehhez azonban megfelelő átképzési program és segítség kell, mint a Karrier Híd Program, vagy a 45+ Vállalkozói Program – fogalmazott az interjúban a VOSZ elnöke.

Mint már korábban is írtuk: őszintén hiszünk abban, hogy minden nehézség, bizonytalanság mellett sincsenek végleges, megváltoztathatatlan eleve elrendelések egy ember szakmai pályáján, mindig van egy olyan sáv, mozgástér, ahol van változtatási lehetőség. Jó látni, hogy ezt nem csak mi (és Ti) gondoljuk így.