Designer start up-ok: kortól függetlenül
  • 2015. szeptember 28. 21:29
  • szerző:
  • kategória: Blog

Designer start up-ok: kortól függetlenül

Elgondolkodtató beszélgetésen vettem részt ma a Magyar Formatervezési Tanács és a MOME+ szervezésében. A Design-héthez kapcsolódó kerekasztal beszélgetés és könyvbemutató alapvetően karrierjüket indító fiatal designereknek szólt (a programot lásd itt), azonban a MOME + mentorainak és mentoráltjainak beszámolói, majd az azt követő beszélgetés azonban egy nagy halom olyan problémát is felszínre hozott, ami messze nem csak a pályakezdő fiatalokat érinti.

Az egyetemet frissen végző, és nemrég végzett designerek, kreatív munkások számára a hazai munkaerőpiac manapság ugyanúgy bezárulni látszik, mint negyvenes-ötvenes kollégáik számára: az elmúlt években az álláskeresésről a hangsúly egyértelműen áttevődött a vállalkozásindításra, vagy abban való részvételre – és ehhez csak egy adalék az elmúlt évek start-up dömpingje.

Úgy is tűnhetne ugyanakkor, hogy számukra szinte itt a kánaán: minden a hazai kreatívipar sikereitől, új start-upoktól, őket támogató mentorprogramoktól, eseményektől, konferenciáktól hangos, miközben mintha elfeledkeznénk arról, hogy a start-up végeredményben általában „csak” egy nagyon nagy kockázatú, és nagyon nagy növekedést ígérő kisvállalkozás, melynek elindításához ugyanaz lenne fontos, mint a hazai kisvállalkozások fejlődéséhez: a cégindítást segítő, kiszámítható adó- és jogszabályi környezet.

Félreértés ne legyen: tényleg tök jó (elsősorban állami eredetű) inkubációs és mentorprogramok indultak el Magyarországon az elmúlt egy-két évben, tényleg sokat segítenek a részint állami, részint EU eredetű kockázati tőkeprogramok, tényleg nagyon fontos találkozási és tudástranszfer szerepet töltenek be a különböző konferenciák. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa: a gazdasági szabályozási környezet változása nélkül a hazai állami bürokrácia az így születő vállalkozások itthoni fejlődését is inkább hátráltatni, semmint segíteni fogja.

És végül, de persze messze nem utolsósorban, ami a bemutatott kiadványokat illeti: a MOME+ inkubációs programjáról részletesebben itt, a Magyar Formatervezési Tanács felkérésére már hosszú évek óta általunk készített Start Up Guide kiadvány pedig letölthető innen.