A „nulla kamat” korszaka
  • 2015. szeptember 18. 19:46
  • szerző:
  • kategória: Blog

A „nulla kamat” korszaka

Sokunk szokta számolgatni, hogy mekkora vagyont is kellene nyugdíjas korunkra felhalmozni ahhoz, hogy akkori megtakarításaink hozama megfelelő nyugdíj kiegészítést – vagy inkább helyettesítést – biztosítson. „Ha lenne 100 millióm, akkor annak simán lehetne egy 5 milliós elég biztos hozama, az kicsit több mint havi 400 ezer forint, ebből a nyugdíjammal együtt egész kényelmesen elélek majd, és a tőkéhez sem kell hozzányúlnom”- kicsit leegyszerűsítve sokak fejében így működik a matek.

A mai 45+-osok – akik ezzel a kérdéssel először valószínűleg valamikor az ezredforduló táján találkoztak – akkoriban évi 5-10 százalékos, viszonylag kockázatmentes hozamokkal számolhatták ezt, de mindez mára drasztikusan megváltozott. A „nulla kamat” korszakában a pénzbeli megtakarítások kockázatmentes hozama is jelentősen – ha nem is nullára – csökken. Havi 400 ezer forint helyett havi 100 ezer pedig már messze nem hangzik olyan jól.

A „nulla kamat” sokakat kényszeríthet arra, hogy felülvizsgálva eddigi elképzeléseiket szeniorként is valamilyen keresetet biztosító tevékenységbe fogjanak. Ez persze lehet bármi: rendes állás, eseti tanácsadás a régi szakmában, a régi kapcsolatok használatával, a meglévő megtakarítások és /vagy befektetések menedzselése, vagy éppen valami egészen más: egy új vállalkozás elindítása és működtetése.

Kapcsolódó cikk a napi.hu oldalon